Mogherini a afirmat, în cadrul unei conferințe desfășurate la Bruxelles, că UE nu se va transforma într-o alianță militară.
„Suntem o uniune politică. Nu există competiție, nu există menționarea unei schimbări. Nu vom construi o armată europeană, nimeni nu vorbește aici despre o armată europeană”, a declarat Mogherini.
Oficialul UE a declarat că Blocul comunitar investește pentru a se asigura că statele membre „au capabilitățile de a își consolida propriul sistem de Apărare și abia apoi vor fi mai credibile, mai active în funcția de furnizatori de securitate în regiune și în întreaga lume”.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat săptămâna trecută că Uniunea Europeană trebuie să înființeze propria armată, pentru a reduce dependența de Washington în materie de apărare, denunțând apariția unor „puteri autoritariste” și evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China și chiar Statele Unite.
„Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În fața Rusiei, care este la frontierele noastre și care arată că poate fi amenințătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, și care să fie mai suverană”, a declarat Emmanuel Macron.
Președintele Franței a avertizat, fără a oferi detalii, că există „puteri autoritariste ce reapar și se reînarmează la frontierele Europei”. „Trebuie să ne apărăm de China, de Rusia și chiar de Statele Unite ale Americii”, a adăugat Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron a răcit și mai mult relația cu Donald Trump, după ce a invocat necesitatea unei „armate europene”. El nu este singurullider care cere acest lucru, având-o ca aliată pe Angela Merkel.
„Ar trebui să lucrăm pentru înființarea unei armate europene reale”, a declarat Merkel în cadrul unui discurs ținut în Parlamentul European.
Președintele francez Emmanuel Macron a propus recent înființarea unei armate proprii a Uniunii Europene, pentru a reduce dependența de Washington în materie de apărare, denunțând apariția unor „puteri autoritariste” și evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China și chiar Statele Unite.
„Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În fața Rusiei, care este la frontierele noastre și care arată că poate fi amenințătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, și care să fie mai suverană”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului Europe 1.
Președintele american Donald Trump a criticat vineri planul omologului său francez, catalogând ideea drept „foarte jignitoare”.
„Foarte jignitor, poate că Europa ar trebui mai întâi să își plătească partea în cadrul NATO”, a transmis Donald Trump printr-un mesaj postat pe Twitter.